Projectplan
Inleiding
Superdroog is een innovatief bedrijf, opgestart door een aantal enthousiaste studenten bedrijfseconomie. Om de organisatie direct goed uit de startblokken te laten vertrekken, moet het één en ander nog gerealiseerd worden. Het is voor de studenten zaak om een keuze te maken tussen de verschillende ERP-pakketten. Welke past nu het beste bij de onderneming?
Projectopdracht
Het is de bedoeling dat er een goed functionerend ERP-systeem wordt geïntegreerd voor het eind van het jaar 2018.
Reikwijdte project
Het project beperkt zich enkel tot de oplevering van het ERP-systeem.
Projectorganisatie
Het bedrijf wordt bestuurd door de zes oprichters, hun functies worden hieronder weergegeven:
- CEO (Executive) Coen de Jonge
- CQO (Quality) Claudia Teunissen
- CFO (Financial) Arjan Vaatstra
- CTO (Technical) Niek Brinks
- CSO (Sales) Noa Lodder
- CBDO (Business development) Patrick Coster
Beoogd Product
Zoals hiervoor al is beschreven is het uiteindelijke eindresultaat de oplevering van een goed functionerend ERP-systeem.
Fasering
De zes verschillende fases voor een project komen allemaal aan bond. Allereerst is de Initiatieffase, bij Superdroog zal er voor de project onderzoek gedaan worden naar welke ERP-systemen er allemaal zijn. De tweede fase is de Definitiefase, hier wordt duidelijk vastgelegd wat de wensen en eisen voor het ERP-systeem zijn. Vervolgens is er de Ontwerpfase, er kan een prototype opgeleverd worden om te kijken of het aan de eisen van de ondernemers voldoet. De vierde fase is die van de voorbereiding. Belangrijk is om vooraf te kijken hoe het ERP-systeem geïnstalleerd gaat worden, zodat het traject probleemloos verloopt. De Realisatiefase is als volgende aan de beurt. Het ERP-systeem wordt hier opgeleverd. In de laatste fase wordt er gekeken naar de veranderingen in de aan het projectresultaat te stellen eisen. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat de apparatuur iets aangepast moet worden aan veranderende omstandigheden.
Tijdpad

Belangengroepen
De belanghebbenden bij het beoogde resultaat zijn alleen de werknemers van Superdroog. Vooralsnog zijn dat er slechts zes.
Verantwoordelijkheden en bevoegdheden
Zoals hierboven weergegeven is:
- CEO (Executive) Coen de Jonge
- CQO (Quality) Claudia Teunissen
- CFO (Financial) Arjan Vaatstra
- CTO (Technical) Niek Brinks
- CSO (Sales) Noa Lodder
- CBDO (Business development) Patrick Coster
Communicatie
Elke twee maanden is er een overleg over de vooruitgang van het project. Alle projectleden komen dan bij elkaar en de zaken worden hier besproken.
Mensen, middelen en kosten
Het is lastig om de kosten van zo’n project in te schatten, omdat de implementatiekosten voor elk ERP-systeem verschillend zijn. De eigen medewerkers maken allen full-time deel uit van het project. De salariskosten zijn tevens moeilijk in te schatten, omdat het projectteam bestaat uit personen die ervan houden om iets te organiseren en dus genoegen nemen met weinig tot niets wat betreft dit project.
Kwaliteit
Het ERP-systeem zal onderhouden worden door de CTO. Deze zal regelmatig controleren of de kwaliteit nog voldoet aan de eisen.
Risico’s en randvoorwaarden
De randvoorwaarde van het project is eigenlijk de oplevering van het ERP-systeem. Daar komt bij dat deze goed moet functioneren, zodat bijna alle processen geautomatiseerd kunnen worden. Een risico dat hierbij komt kijken is dat de kosten te hoog oplopen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb